Μελι, το θαυματουργο!

01:21


Το μέλι παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη και τις μελιτώδεις εκκρίσεις των δασικών φυτών. Η αξία του είναι αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες το μέλι αποτελούσε είδος κατανάλωσης, αλλά και προσφοράς στους θεούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύνοιά τους. 
Το μέλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση. Περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Όσον αφορά την θερμιδική του αξία, μια κουταλιά μας δίνει 64 θερμίδες.

Πώς μας ωφελεί:

Ιαματικό: Η θεραπευτική του δράση οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ. Έρευνα έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση μελιού μειώνει την διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά δύο 24ωρα. 

Επουλωτικό: Έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει την επούλωση πληγών, ενώ δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η ιδιότητα αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή τραβάει την υγρασία από τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να τα αφυδατώνει και να τα σκοτώνει. 

Τονωτικό: Περιέχει απλούς υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη) που παρέχουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό.

Αφροδισιακό: Επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, θεωρείται τροφή που αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Τα καρύδια με το μέλι φημίζονται ως το καλύτερο αφροδισιακό.

Καλλυντικό: Λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και την ιδιότητας του αν απορροφά και να διατηρεί το νερό στα μόρια του, το μέλι θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα και ειδικά για τις ξηρές επιδερμίδες. 

Όταν "ζαχαρώνει":

Η κρυστάλλωση των γλυκαντικών ουσιών είναι χαρακτηριστικό του ανθόμελου και δηλώνει αγνότητα. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την αναλογία φρουκτόζης και γλυκόζης στη σύνθεσή του.  Τα μέλια που ζαχαρώνουν γρήγορα είναι της πορτοκαλιάς ενώ της ελάτης και το πευκόμελο δεν κρυσταλλώνουν. Για να ρευστοποιήσουμε το μέλι, αρκεί να λιώσουμε σε μπέν μαρί, σε θερμοκρασία όχι υψηλότερη των 40-45 βαθμών. 

Γιατροσόφια:

Για το κρυολόγημα: Για τον βήχα φτιάχνουμε φυσικό σιρόπι με λεμόνι και μέλι, που μαλακώνει τον λαιμό. Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, βράζουμε ένα λεμόνι με την φλούδα για 5'. Έπειτα, το βγάζουμε, το κόβουμε και το στύβουμε. Όσο είναι ακόμη ζεστό, διαλύουμε στον χυμό του 3 κουταλιές μέλι. Διαλύουμε καλά και πίνουμε δυο δόσεις την ημέρα. 

Δυνατά και λαμπερά μαλλιά: Σε 4 φλυτζάνια ζεστό νερό, διαλύουμε 1 φλιτζανάκι μέλι. Λούζουμε τα μαλλιά μας και αφού τα στεγνώσουμε ελαφρά με μια πετσέτα απλώνουμε πάνω τους το διάλυμα. Αφήνουμε 30 λεπτά και ξεβγάζουμε με άφθονο κρύο νερό. 

Οστεοπόρωση: Πίνουμε πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ενδιάμεσα στα γεύματα, ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 2 κουταλάκια μηλόξυδο και 1 κουταλιά μέλι.

Πηγή: vita τεύχος 206, photo by: www.mikresfarmes.gr


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook