Πρωινο....μην το ξεχνας!!

01:51


Το πρωινό θεωρείται ο βασιλιάς των γευμάτων. Τρώγοντας πρωινό, αποκτούμε έναν πιστό φίλο στη μάχη του αδυνατίσματος (εν όψη καλοκαιριού ;-) ) και φυσικά εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με πληθώρα θρεπτικών συστατικών για καλή υγεία, ευεξία, δυνατή μνήμη και θετική διάθεση.

Η συμβολή του στην υγεία μας

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν την συμβολή του πρωινού γεύματος στην ισορροπημένη διατροφή, καθώς και την αναντικατάστατη διατροφική του αξία, δεδομένου ότι συμβάλει στην αναπλήρωση της γλυκόζης, η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα όταν ξυπνάμε. Επίσης, αποφεύγονται αισθητά οι πιθανότητες εμφάνισης νεανικού διαβήτη και παχυσαρκίας.

Η συμβολή του στο αδυνάτισμα

Μελετώντας περιπτώσεις υπέρβαρων αποδεικνύεται ότι 7/10 δεν τρώνε πρωινό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι προσπαθούν να ξεκινήσουν κάποια δίαιτα και στη προσπάθεια τους να αποφύγουν θερμίδες αμελούν το βασικότερο γεύμα, πράγμα που όμως εντείνει την πείνα τους και τους οδηγεί σε λάθος διατροφικές επιλογές,
Ένα καλό πρωινό σου αφήνει το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπει το "τσιμπολόγημα" στο γραφείο. Αντίθετα, ένα "φτωχό" ή ανύπαρκτο πρωινό δημιουργεί το αίσθημα πείνας καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πρωινό μας προσφέρει ενέργεια-θερμίδες που καταναλώνονται κατά την διάρκεια της ημέρας.
Μυστικό: Παίρνουμε μικρά και συχνά γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό) ώστε η ενέργεια να κατανέμεται αρμονικά και όχι να εστιάζουμε σε δύο μεγάλα γεύματα. Έτσι, αποφεύγεται η υπερφόρτωση του οργανισμού με περιττές θερμίδες.

Το ιδανικό πρωινό

Το τέλειο πρωινό πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε τρόφιμα ολικής άλεσης όπως πολύσπορο ψωμί και δημητριακά. Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη διαύγεια του πνεύματος και στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

πηγή: forma Απρίλιος 2013. photo by: fridgecheck.com

 



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook